Poštovani stanovnici Općine Pojezerje, naši vrijedni poljoprivrednici, iako sam sve učinio da se proglasi prirodna nepogoda, sazvao sastanak s ministricom Marijom Vučković, županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnicima Ploča i Vrgorca, nažalost, sad mi je dužnost izvijestiti vas da ste ostali bez novčane odštete jer Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, pod predsjedanjem Mateja Marevića (Nezavisna lista), nije u zakonom propisanom roku odradilo svoj posao, odnosno vaše prijave unijelo u Registar šteta što je bio preduvjet za dobivanje novčane nadoknade.

Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda je jasno propisao koje su dužnosti i obveze Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Povjerenstvo je dužno obilaziti stradalo područje što su oni i radili. Općina je građanima izašla u susret i zaprimala obrasce za prijavu šteta ali predsjednik i članovi Povjerenstva su te podatke trebali unositi u Registar šteta. To je bila njihova obveza. Namjerno ili nenamjerno, oni su propustili odradili svoj posao.

Ne trebam vas podsjećati da Nezavisna lista u općinskom vijeću ima jednog vijećnika više od nas te tako donose odluke. Zna se tko su bili članovi Povjerenstva za procjenu šteta i zna se tko je bio predsjednik tog povjerenstva – Matej Marević.

Pokušao sam intervenirati kod Državnog povjerenstva za štete da nam produži rok unosa podataka u Registar šteta, ali u tome nisam uspio. Državno povjerenstvo je neovisno tijelo koje čine saborski zastupnici raznih stranaka i kao takvo odbilo je moj prijedlog za produženjem roka. Nažalost, poljoprivrednici iz Pojezerja jedini među stradalima od prirodnih nepogoda neće dobiti ni jedan Euro za ublažavanje šteta koje su imali u vinogradima, voćnjacima i ostalim poljoprivrednim površinama.

Načelnik Općine Pojezerje,
Borislav Dominiković